
Het Familiediner: “Een ex-moeder bestaat niet”
Leestijd: 3 minutenVARAgids: Else-Marie van den Eerenbeemt over Het Familiediner en de onbreekbare familieband
Al 25 jaar probeert Het Familiediner ruziënde familieleden met elkaar te verzoenen. Voor familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt is het programma meer dan televisie. “Een mens is verbonden met duizend draden,” zegt ze. “Je kunt moeite hebben met die draden, grote moeite zelfs, maar ze doorknippen kan niet. Een ex-vriend bestaat, maar een ex-moeder niet.”
In haar werk ziet Else-Marie dat familiebanden onvervangbaar zijn. “Ik zie een breuk als een soort amputatie, die fantoompijn geeft,” legt ze uit. Toch lijkt de neiging om te breken met familie tegenwoordig groter. “Wat ik van nu lastig vind, is dat mensen elkaar makkelijk wegzetten als borderliner of narcist. Dan wordt alles uit dat etiket verklaard en de communicatie afgesloten.”
Over de werkwijze van Het Familiediner is ze kritisch én begripvol. De verrassing aan de deur met een camera is spannend, maar soms ook effectief: “Mensen zijn zo bang om opnieuw afgewezen te worden, dat ze alles liever doen dan de eerste stap zetten naar verzoening. De derde generatie is minder bang. Die wil verzoening, desnoods met een camera erbij.”
Vooral het initiatief van kleinkinderen ontroert haar. “Zij willen in een context horen, ergens bijhoren,” zegt Else-Marie. “Ze voelen het gemis van die ouders heel scherp. Het is ontzettend dapper van hen om hulp te zoeken.” Toch mist ze in het programma erkenning voor hun rol: “Ook als het niet lukt, moet zo’n kind getroost worden en erkenning krijgen voor de poging. Jij hebt verbinding gezocht, en dat is zeer belangrijk geweest.”
Ze wijst erop dat veel conflicten niet over dat ene theepotje of die 62 euro gaan. “Mensen hebben dat in handen om hun woede op bot te vieren, maar het gaat om veel dieperliggende pijn en in hun ogen het grote onrecht.”
Of twee gesprekken en een diner voldoende zijn om langdurige familieruzies op te lossen, betwijfelt ze. “Dan pas begint het. Dan kun je pas aan de gang met waar het echt om gaat: wat was mijn positie in het gezin, heb ik erkenning gehad?” In haar eigen praktijk zoekt ze eerst naar een draadje dat nog intact is. “Wat heeft uw kind voor u betekend? Als uw kind ziek was, zat u dan aan haar bedje? Vanuit daar bouw ik het op. Het is een fragiel bouwwerk, maar fundamenteel.”
Else-Marie benadrukt dat familie meer is dan harmonie. “Een familie heeft een eigen code, die een buitenstaander nooit helemaal kan kraken. Maar kiezen tussen je partner en je familie? Dat is geen keuze.”
Lees het artikel
Het interview met Else-Marie van den Eerenbeemt verscheen in VARAgids 8-2025.