Onze specialisten
Weet u al welk type specialist u nodig heeft? Vind ze gemakkelijk via ons overzicht.
Leestijd: 8 minuten
Als u vermogen heeft, of dat nu in de vorm van een bedrijf, een huis of bijvoorbeeld belegd vermogen is, dan wilt u dat uw vermogen uiteindelijk op een goede manier over gaat naar een volgende generatie. Of naar een goed doel of andere erfgenamen die u voor ogen heeft.
Bij wie wilt u dat uw vermogen terechtkomt? Wanneer wilt u vermogen overdragen? Wilt u tijdens uw leven al een deel schenken, of pas bij uw overlijden? En hoeveel, op welke manier? Wat zijn voorwaarden die daarbij horen? En hoe doet u dit allemaal op een manier die geen onnodige belasting kost?
Estate planning
Estate planning wordt ook nalatenschapsplanning of vermogensplanning genoemd. Het maken van een plan voor de overdracht van vermogen aan de volgende generatie of aan andere erfgenamen of ontvangers, zoals goede doelen.
Al deze vragen zijn deel van estate planning, ook wel vermogensplanning genoemd. Bij estate planning komen uw wensen, zorgen en verschillende rechtsgebieden samen: het erfrecht, het huwelijksvermogensrecht, het schenkingsrecht en het belastingrecht. Een gespecialiseerde estate planner kan u adviseren en vervolgens samen met u een plan uitwerken. Wat is het meest belangrijk voor u en hoe kan dat vormgegeven worden? Wat zijn voor- en nadelen van de verschillende opties? En welke actie is hiervoor nodig, zoals het wijzigen van huwelijksvoorwaarden, het doen van schenkingen of het aanpassen van uw testament?
Weet u al welk type specialist u nodig heeft? Vind ze gemakkelijk via ons overzicht.
Nalatenschapsplanning of estate planning gaat over de planning van uw nalatenschap en hoe uw wensen op een fiscaal gunstige manier kunnen worden uitgevoerd. Als u enig vermogen heeft om na te laten, kan estate planning dus al zinvol zin.
Hoe meer u al kunt missen tijdens uw leven, hoe meer er bespaard kan worden door het doen van schenkingen. Als u een eigen bedrijf heeft en dat wilt overdragen, is estate planning zeker nuttig.
De eerste vraag bij het maken van een planning voor uw vermogen, is: “wat wilt u bereiken?”
Voor beantwoording van deze vraag spelen allerlei aspecten een rol. Belangrijke punten zijn in welke levensfase u zich bevindt en hoe uw vermogen eruit ziet. Bent u op leeftijd of nog jonger? Heeft u een groot vermogen of is het wat minder groot?
Centrale vragen zijn vervolgens wat u wilt dat er met uw vermogen gebeurt na uw overlijden en of u ook tijdens leven al vermogen wilt overdragen. Hoeveel heeft u zelf nodig om goed van door te kunnen leven en wat kunt u eerder al missen?
Welke rol belastingen spelen, is ook aan het begin van het adviestraject een kernvraag. Speelt belastingbesparing voor u een bijrol of is het juist een belangrijke drijfveer voor uw keuzes?
Al deze vragen zijn van belang bij het maken van uw eigen overwegingen over wat u wilt bereiken.
U kunt al tijdens uw leven een deel van uw vermogen over laten gaan naar een volgende generatie of naar anderen, bijvoorbeeld een goed doel. Dit kunt u doen door te schenken. Hiermee wordt het vermogen van degene die de schenking ontvangt groter en uw eigen vermogen kleiner. Dit heeft ook tot gevolg dat er bij uw overlijden minder erfbelasting betaald hoeft te worden door uw erfgenamen. Wel zal er op het moment van de schenking schenkbelasting betaald moeten worden als u meer schenkt dan de vrijgestelde bedragen.
Tijdens leven schenken kan onder verschillende voorwaarden. U kunt bijvoorbeeld een eenmalige schenking doen of plannen om jaarlijks een bedrag te schenken. Ook kunt u uw kinderen de volledige zeggenschap geven, of juist zelf nog zeggenschap houden. Het geld kan daadwerkelijk overgaan gaan naar de kinderen, of u kunt een zogenaamde ‘papieren schenking’ doen. Verder kunt u bepalen dat het vermogen dat u geschonken heeft bij een eventuele echtscheiding van uw kind niet gedeeld mag worden met de ex-partner.
Bij de beoordeling van de vraag hoeveel vermogen u zou kunnen schenken, kan het verstandig zijn ook een financiële planning te laten maken. Sommige estate planners zijn ook financieel planner en kunnen dat dus meteen doen. U kunt ook een gespecialiseerde financieel planner met een andere achtergrond hiervoor inschakelen, die ook in detail kijkt naar zaken als uw pensioen.
Als u getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap heeft, bepaalt het zogenaamde huwelijksgoederenregime wat er in uw vermogen valt en dus ook in uw nalatenschap, en wat in dat van uw partner. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u in huwelijksvoorwaarden heeft afgesproken dat u beiden uw eigen privé-vermogen houdt en dat er geen gemeenschappelijk vermogen is. Of u bent juist in algehele gemeenschap van goederen getrouwd, met als basis dat al het vermogen gemeenschappelijk is.
Ook in een samenlevingscontract kunt u afspraken hebben gemaakt over de verdeling van gemeenschappelijk vermogen.
Bij het maken van een vermogensplanning bekijkt de estate planner of de bestaande situatie nog steeds het best aansluit bij wat u wilt bereiken. Zo kan het in geval van huwelijksvoorwaarden met ‘koude uitsluiting’ (er is geen gemeenschappelijk vermogen) fiscaal gunstiger zijn om af te spreken dat u bij uw overlijden doet alsof er een gemeenschap van goederen was. Dit kan in bepaalde gevallen erfbelasting besparen. Het is dan nodig uw huwelijksvoorwaarden te wijzigen.
In uw testament bepaalt u hoe u wilt dat uw erfenis verdeeld wordt. Wie zijn uw erfgenamen en voor welk deel? Wie krijgt er eventueel een legaat (specifieke spullen of een geldbedrag). Kan de erfenis in een gemeenschap van goederen vallen van de erfgenaam, of niet? Staat het vermogen onder bewind of niet?
Een estate planner zal altijd het testament beoordelen. Hij bekijkt daarbij of aanpassing nodig is naar aanleiding van wat u wilt bereiken met uw vermogensplanning. Ook gewijzigde wetgeving of rechtspraak kan reden zijn een verandering van uw testament aan te raden.
Overigens is het hoe dan ook verstandig uw testament regelmatig tegen het licht te houden, om te kijken of het nog steeds aan uw wensen voldoet. Iedere 5 jaar is daarbij een handige richtlijn.
Misschien heeft u in het verleden een lijfrentepolis afgesloten, of een levensverzekering. Uitkeringen uit zulke polissen kunnen invloed hebben op uw nalatenschap, omdat ze uitkeren bij uw overlijden of bijvoorbeeld bij het bereiken van een bepaalde leeftijd.
Dit kan natuurlijk invloed hebben op het bedrag dat u beschikbaar heeft om te schenken. Ook zijn de details van de polis mogelijk van invloed op de hoogte van de erfbelasting. Hiervoor zal de estate planner kijken naar de polis in combinatie met uw huwelijksvoorwaarden of samenlevingscontract en adviseren of er een aanpassing nodig is.
Als u vermogen in het buitenland heeft, zoals een vakantiehuis bijvoorbeeld, dan is mogelijk ook buitenlandse wetgeving van toepassing. Het kan zijn dat u hiervoor een specifiek testament nodig heeft of, wat vaker voorkomt, dat er buitenlandse erf- of schenkbelasting wordt geheven.
Ook als een van uw erfgenamen in het buitenland woont, of de persoon of het goede doel aan wie u wilt schenken, zal naar de internationale aspecten gekeken worden in de vermogensplanning.
Ten slotte is een van de kernelementen waar de estate planner naar kijkt uw eigen bedrijf, als u dat heeft. De belastingwetgeving kent speciale regelingen voor het doorgeven van bedrijfsvermogen.
Met een estate planner bespreekt u uw wensen over het overdragen van uw vermogen. Overdracht bij uw overlijden, maar mogelijk een gedeelte ook al tijdens uw leven. Dat kan zijn aan kinderen of kleinkinderen, of aan anderen aan wie u (een gedeelte van) uw vermogen wilt overdragen, zoals andere dierbaren of goede doelen.
De estate planner legt u de verschillenden mogelijkheden uit en zal voor- en nadelen daarvan met u bespreken. Daarbij combineert hij uw wensen en zorgen met verschillende rechtsgebieden: het huwelijksvermogensrecht, het erfrecht, het schenkingsrecht en het bijbehorende belastingrecht, zoals de schenk- en erfbelasting. Hierbij kijkt hij ook naar eventuele polissen, internationale aspecten en naar mogelijkheden voor bedrijfsoverdracht bij een eigen onderneming.
Het geheel zal hij uitwerken in een plan, waar ook actiepunten in worden beschreven. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn uw testament of huwelijksvoorwaarden aan te passen (of deze voor het eerst te maken), of om schenkingen te doen.
Estate planning komt aan de orde in verschillende levensfases en bij diverse bijzondere gebeurtenissen. Een aantal voorbeelden:
Als u vragen heeft over estate planning of als u een estate planner wilt inschakelen voor advies, neemt u dan contact op met een van de aan ons verbonden estate planners. U vindt hen en andere specialisten via de specialisten pagina.
Beantwoord een aantal vragen om er achter te komen welke specialist u nodig heeft in uw traject.
Dit duurt ongeveer 3 minuten.
Marije de Rooij is familie-adviseur en mediator. Als mediator richt zij zich op uiteenlopende familiezaken, waaronder kwesties rond nalatenschappen en familiebedrijven. Ook begeleidt zij gesprekken tussen familieleden die voor een ingewikkelde juridische of zakelijke kwestie staan en juist een conflict willen voorkomen.
Niet leuk om over na te denken, maar wel belangrijk: wat gebeurt er met je bedrijf als je overlijdt? Met name in [...]
Steeds meer mensen kiezen voor een levenstestament. ‘Zo’n document biedt allerlei voordelen, maar er zitten ook haken [...]
Uit de praktijk: vier baronessen hebben al jaren bonje over de erfenis die hun vader hen nu 34 jaar geleden naliet. Hij [...]