• Magazine bestellen
  • Over ons
  • Checklists
  • Veelgestelde vragen
  • Aansluiten
  • Contact
Alles over erven
  • Home
  • Erfenis
  • Erfbelasting
  • Mediation
  • Familie
  • Specialisten
  • Keuzehulp
  • Goede doelen
  • Artikelen
  • Menu
  • Home
  • Erfenis
  • Erfbelasting
  • Familie
  • Mediation
  • Specialisten
  • Keuzehulp
  • Goede doelen
  • Artikelen
  • Magazine bestellen
  • Over ons
  • Checklists
  • Veelgestelde vragen
  • Aansluiten
  • Contact

Wanneer wordt een testament voorgelezen of geopend

  • Allesovererven.nl
  • Testament
  • Testament: Wanneer voorlezen of geopend

Leestijd: 5 minuten

Weet u welke specialist u nodig heeft?

Keuzehulp

Kort samengevat

  • Het initiatief voor het opvragen van de inhoud van het testament ligt bij de (mogelijke) erfgenamen, niet bij de notaris
  • In het Centraal Testamenten Register (CTR) moet gecontroleerd worden wat het laatste testament was
  • Een notaris kan de inhoud opvragen en de erfgenamen en andere belanghebbenden informeren over het testament
  • Niet iedereen heeft recht op informatie over het (hele) testament

Ga snel naar:

Wanneer wordt een testament geopend?
Hoe werkt het dan wel?
Hoe weet ik of er een testament is?
Testament openen na overlijden
Advies

 

Wanneer wordt een testament geopend?

In Nederland hoor je de uitdrukking ‘openen van een testament’ regelmatig in het dagelijks taalgebruik, hoewel het geen formeel bestaande handeling is. Misschien is het een term die is overgebleven uit het verleden, waarin verzegelde handgeschreven testamenten bij de notaris in bewaring werden gegeven: na het overlijden werd het zegel verbroken en daarmee was het testament ‘geopend’. De notaris maakte dan ook een akte van opening. Of misschien is het een begrip dat via (buitenlandse) films een plaats heeft verworven in de voorstelling die mensen zich maken bij een situatie die zij nog niet hebben meegemaakt: hoe weet ik na het overlijden van een naast familielid wat er in het testament staat?

Hoe dan ook, in de huidige notariële praktijk gaat het anders dan vroeger of in de film. Testamenten worden bijna niet meer in gesloten vorm bij de notaris gedeponeerd, maar als een gewone akte opgemaakt door de notaris. In die zin valt er dus niets meer te openen. En ook bijna nooit wordt het testament echt voorgelezen. De vraag is dus niet wanneer een testament wordt voorgelezen, maar: wanneer worden de erfgenamen geïnformeerd over de inhoud van het testament?

Hoe werkt het dan wel?

Initiatief bij de erfgenamen

Allereerst is het goed te weten dat het initiatief bij de potentiële erfgenamen of bij de executeur ligt en dus niet bij de notaris. De notaris weet immers niet per definitie van het overlijden én weet niet of de overledene later nog bij een andere notaris een testament gemaakt heeft.

Als naast familielid moet u dus zelf aan de bel trekken om te weten of u erfgenaam bent en de afwikkeling van de nalatenschap in gang te zetten. Geen notaris zal ‘vanzelf’ de nalatenschap gaan afhandelen (tenzij hij tot executeur is benoemd en van het overlijden op de hoogte is). Ook niet-familieleden die vermoeden executeur, erfgenaam of legataris te zijn kunnen het initiatief nemen. Mogelijk weet u dat er een testament is en misschien heeft u zelfs een kopie van het testament gelezen. Dat geeft wel richting – er is een testament, maar zegt nog niet dat dat daadwerkelijk het testament is dat geldt. Het laatst gemaakte testament is namelijk bepalend.

Hoe weet ik of er een testament is?

Om erachter te komen of er een testament is en wanneer en waar de overledene zijn of haar laatste testament heeft gemaakt, moet het Centraal Testamenten Register (CTR) gecontroleerd worden. Hiervoor kunt u een notaris benaderen. De notaris kan een notaris naar uw eigen keuze zijn. De notaris heeft directe toegang tot het CTR en stelt dan vast óf er een testament is, wanneer dat is opgesteld en welke notaris het gemaakt heeft.

U kunt dit ook zelf schriftelijk aanvragen bij het CTR; dat duurt iets langer en hier zijn geen kosten aan verbonden. Een aanvraag bij het CTR kan alleen gedaan worden voor personen die zijn overleden, wat u moet aantonen met een kopie van de akte van overlijden (deze krijgt u meestal van de uitvaartondernemer, of kunt u bij de gemeente opvragen, zie ook de Checklist na overlijden). Het formulier om zelf de aanvraag te doen en verdere uitleg daarover vindt u op:

https://www.notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister. Over testamenten van mensen die in leven zijn, kan dat niet.

Een testament dat zelfgemaakt is, dus zonder notaris, is in principe niet geldig. Uitzonderingen hierop zijn het codicil, testamenten in specifieke noodomstandigheden gemaakt (noodtestamenten), of testamenten in bepaalde internationale situaties gemaakt. Raadpleeg hiervoor een notaris: de regels kunnen ingewikkeld zijn.

Onze specialisten

Weet u al welk type specialist u nodig heeft? Vind ze gemakkelijk via ons overzicht.

Germaine Kuis
Desirée Laureij

Testament openen na overlijden

De inhoud van het testament is niet bekend bij het CTR. Hiervoor moet u naar een notaris. Dat kan de notaris zijn die het testament gemaakt heeft (of zijn opvolger), of een notaris naar keuze. Die notaris naar keuze benadert dan de notaris die het testament gemaakt heeft. Alleen de notaris die het testament gemaakt heeft (of onder zijn beheer heeft van een voorganger), heeft inzage in de inhoud. Deze notaris zal een kopie afgeven als een andere notaris de aanvraag doet.

Nu kan de notaris de erfgenamen informeren over de inhoud van het testament. Dat kan schriftelijk of tijdens een bespreking – het is dus geen echte ‘opening’, maar dat is dan het moment van bekend worden van de inhoud van het testament.

De notaris mag alleen erfgenamen en andere direct belanghebbenden (zoals een executeur die benoemd is, of een legataris over het legaat) informeren over de inhoud van het testament. Hij moet daarvoor dus eerst vaststellen wie hij moet en mag informeren over het testament. Wie zijn precies de erfgenamen? Als bijvoorbeeld de kinderen van de overledene tot erfgenaam benoemd zijn, zal hij ook onderzoek doen in de Basisregistratie Personen wie de kinderen zijn en of zij nog leven. Heel af en toe duikt daar ook een kind bij op dat onbekend is bij de andere kinderen of is een kind erfgenaam dat vader al tientallen jaren niet meer gezien heeft en waarvan de andere kinderen verwachten dat het niet erft. De notaris mag dus niet alleen afgaan op mededeling van de familieleden die zich bij hem melden.

De notaris zal de erfgenamen volgens het testament informeren. Hij zal zijn best doen de erfgenamen op te sporen, maar hoeft niet de wereld af te zoeken naar een onvindbare erfgenaam. Als hij heeft geconstateerd dat er een onterfd kind is, is juridisch gezien niet duidelijk of hij diegene ook actief moet benaderen om hem daarover te informeren, zodat het kind een beroep kan doen op zijn legitieme portie. Het mag wel volgens een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam uit 2013: dat kind is ook belanghebbende bij het testament. Als u vermoedt onterfd te zijn, doet u er dus verstandig aan zelf het initiatief te nemen.

Overigens heeft u als belanghebbende niet per definitie recht op een kopie van het hele testament. Het kan zijn dat u alleen over de voor u relevante passage geïnformeerd mag worden.

Tot slot: als duidelijk is dat u erfgenaam bent, volgt de keuze over aanvaarding, beneficiaire aanvaarding of verwerping. Hierover kunt u meer lezen bij Afwikkeling van de nalatenschap.

Meer vragen? Advies?

Voor het maken van een testament moet u naar een notaris. Laat u goed informeren over verschillende mogelijkheden én de consequenties daarvan. Dat voorkomt later ellende en onnodige kosten.

Het kan ook lonen het advies over het testament te combineren met advies van een financieel planner, of van een estate planner.

Gebruik onze keuzehulp

Beantwoord een aantal vragen om er achter te komen welke specialist u nodig heeft in uw traject.

Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Keuzehulp
Kim Cremers
Matthijs Bierman
Robert Molleman
Janien Zomer

Auteur Marije de Rooij-Stevenhaagen

Marije de Rooij is familie-adviseur en mediator. Als mediator richt zij zich op uiteenlopende familiezaken, waaronder kwesties rond nalatenschappen en familiebedrijven. Ook begeleidt zij gesprekken tussen familieleden die voor een ingewikkelde juridische of zakelijke kwestie staan en juist een conflict willen voorkomen.

Profiel bekijken

Meer informatie over Erfrecht:

Wie zijn de erfgenamen?
Wie erft wat?
Hoeveel is de erfenis?
Afwikkeling van de nalatenschap
Wat is een executeur?
Samengesteld gezin en erfenis
Een kind onterven
Minderjarige kinderen en erfenis
Erfrecht & scheiding, onderneming of onterving?
Internationale aspecten
Wat is een legaat?
Onterven: wat betekent dat?
Legitieme portie: wat is het en hoe werkt het?
Erfenis nalaten aan een goed doel: hoe doe je dat?

Erfrecht artikelen

Meer artikelen
Nieuws

EenVandaag NPO Radio1: steeds meer ruzies over erfenissen

In Nederland neemt het aantal conflicten rondom erfenissen de laatste jaren sterk toe. Dit komt door een combinatie van [...]

Nieuws

Het Familiediner: “Een ex-moeder bestaat niet”

Al 25 jaar probeert het programma Het Familiediner familieruzies op te lossen — soms met succes, soms niet. Maar wat [...]

Nieuws

De Telegraaf: de wrange nalatenschap van de dood

Erfenissen in samengestelde gezinnen leiden vaak tot conflicten. Nalatenschapsmediation kan helpen om ruzies te voorkomen [...]

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn legitieme portie opeisen? Hoe weet ik of er een testament is? Kan ik een schenking door mijn vader voorkomen? Kan ik mijn kind onterven? Krijg ik iets uit de erfenis van mijn overleden broer? Mag ik een andere rente op de schuld aan mijn kinderen afspreken? Op welke informatie heeft een legitimaris recht? Vruchtgebruik: wie moet de erfbelasting betalen? Wanneer wordt een erfenis uitbetaald? Wanneer wordt een testament voorgelezen of geopend? Wat gebeurt er als ik de erfenis van mijn moeder verwerp? Wat is een codicil? Wat is een erflater? Wat zijn de kosten voor het laten opmaken van een testament? Wel of geen erfgenaam zijn Welke rente geldt over de legitieme portie? Wie erft als mijn kinderen verwerpen? Wie zijn de erfgenamen bij het overlijden van een alleenstaande? Wie zijn de erfgenamen bij het overlijden van een broer of zus?

Direct naar

  • Magazine bestellen
  • Home
  • Erfenis
  • Erfrecht
  • Estate planning
  • Mediation
  • Specialisten
  • Wie heb ik nodig?
  • Artikelen
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Kennisbank
  • Aansluiten
  • Contact
  • Copyright
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer

Neem contact met ons op

Laat hieronder uw bericht achter en wij mailen u terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Alles over erven - Copyright 2025
Scroll naar bovenzijde

Laat een bericht achter.

  • Hidden

Laat ons u terug bellen.

  • Hidden