Familie en erfenis
Leestijd: 8 minuten
Bij erven en nalaten denken mensen meestal vooral aan de juridische en financiële aspecten, en aan erfbelasting. Waarschijnlijk ook aan het regelwerk dat komt kijken bij het afwikkelen van een nalatenschap. Maar wat erven en nalaten betekent in de familie is net zo belangrijk, of misschien wel belangrijker: de menselijke kant dus. De familieverhoudingen kunnen namelijk onder hoogspanning komen te staan bij het verdelen van de erfenis. 30% van de families krijgt ruzie over de erfenis na het overlijden van de ouders en regelmatig leidt dat tot een breuk. En nee, dat gaat – uiteindelijk – meestal niet over geld.
Erfenis verdelen in de familie zonder ruzie
Veel van die conflicten kunnen voorkomen worden. Vóóraf door als ouders (of oom, tante, broer, zus) goed na te denken over gevolgen van het erfrecht als u geen testament heeft, of juist van de gevolgen van keuzes in een testament. De gevolgen voor de familieverhoudingen dus.
Ná het overlijden door als nabestaanden oog te hebben voor de familieverhoudingen en door in gesprek te gaan met elkaar, te luisteren naar elkaars behoeften en samen te bekijken wat er mogelijk is in of rond het verdelen van de erfenis – al dan niet met hulp van een professional.
Dat geldt des te meer als u een samengesteld gezin heeft, in geval van een familiebedrijf of bij familieverhoudingen die verstoord zijn, helemaal als er geen contact is tussen (een) ouder(s) en een kind. Onderschat daarbij niet het effect op volgende generaties: keuzes van nu kunnen generaties lang doorwerken in de familiedynamiek.
Familietherapeuten over erfenissen
In diverse artikelen belichten we deze menselijke kant rondom erfenissen, met onder meer familie-therapeut Else-Marie van den Eerenbeemt, EFT mediator Makiri Mual en adviseur van familiebedrijven Renée de Kuyper en advocaat en mediator Jeroen van Wassenaer.
Een kerstboodschap van Else-Marie
Else-Marie van den Eerenbeemt, bekend familie-therapeut en publicist, heeft een kerstboodschap voor iedereen voor wie kerst in de familie gevoelig ligt. Na een overlijden, na een scheiding of bij ruzie in de familie: verlangen naar verbondenheid blijft.
Reken af, maar verreken de liefde niet.
Als je het hebt over nalaten bij samengestelde gezinnen, moet je het eerst over scheiden hebben, vindt familietherapeut en publicist Else-Marie van den Eerenbeemt. Ook al heb je je kind al tien jaar niet gezien, zorg vóór je dood voor je kind. Else-Marie geeft haar beste tips over erfenissen en samengestelde gezinnen.
Elk gezinslid heeft een eigen waarheid. Erken dat.
‘Nu ben ik aan de beurt’, ‘ik hoef helemaal niets’, ‘vooruit dan, om de lieve vrede’. Uitspraken die Else-Marie van den Eerenbeemt veel hoort als het gaat om de afwikkeling van nalatenschappen van ouders. Aan de hand van haar decennialange ervaringen als familietherapeut geeft zij acht concrete adviezen.
Schoonfamilie kent de pincode van de familie niet
Als specialist in familieverhoudingen en intergenerationele familiedynamiek komt Else-Marie van de Eerenbeemt veel interessante zaken tegen in de praktijk. Bij nalatenschappen kan de rol van schoonfamilie – zelfs van iemand die al dertig jaar in de familie rondloopt – gevoelig liggen.
Ik ga u helpen!
Beantwoord een aantal vragen, om er achter te komen wat voor specialist u nodig heeft in uw traject. Dit duurt ongeveer 3 minuten.
Financiële planning – Waar sta je en waar wil je naartoe?
Elke financieel planner heeft wel een casus die hem of haar zal bijblijven. Wij vroegen naar die casus en waarom die zo [...]
Jan Slagter: ‘Laten we veel meer voor elkaar zorgen’
In deze serie vragen we bekende Nederlanders wat ze willen doorgeven aan de volgende generatie en wat ze nog willen [...]
Een kerstboodschap van Else-Marie van den Eerenbeemt
Else-Marie van den Eerenbeemt, bekend familie-therapeut en publicist, heeft een kerstboodschap voor iedereen voor wie kerst [...]