Belastingvoordeel bij schenken aan een goed doel?
Wij kregen de volgende vraag:
“Mijn broer en ik erven allebei de helft van het vermogen van onze vader. Ik zou zelf graag een deel doneren aan een goed doel, met ANBI status. Kan ik daar belastingvoordeel mee behalen? Of kan dat alleen als de erflater (mijn vader) dat in een testament had laten vastleggen?”
U kunt inderdaad een belastingvoordeel behalen met het schenken aan een goed doel met een ANBI status (ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling; dit is een status die de belastingdienst vaststelt).
Als vader al is overleden, staat deze vraag los van de nalatenschap van vader en is dus ook niet relevant voor de erfbelasting over de nalatenschap van vader. Het is dan de beslissing van degene die erft, in dit voorbeeld de zoon. De zoon schenkt dan dus aan het goede doel. Dit kan:
- in de vorm van een eenmalige schenking. Deze is niet belast met schenk- of erfbelasting. Een eenmalige schenking is beperkt aftrekbaar voor de inkomstenbelasting (boven een drempelbedrag en tot een maximum, afhankelijk van het belastbaar inkomen van de schenker).
- in de vorm van een periodieke schenking. Deze is ook niet belast met schenk- of erfbelasting, maar kunt u onder voorwaarden wel aftrekken van de inkomstenbelasting.
De voorwaarden voor de aftrekbaarheid van een gewone gift zijn:
- u doet de gift aan een goed doel dat de ANBI status heeft (dit kunt u checken bij de belastingdienst);
- u doet de gift vrijwillig (het is geen verplichte bijdrage aan bijvoorbeeld de kerk);
- de gift mag niet contant gedaan zijn en u krijgt er niets voor terug.
- u kunt bewijzen dat u de gift gedaan heeft (bijvoorbeeld door de afschrijving van uw bankrekening).
De voorwaarden voor aftrekbaarheid van een periodieke schenking zijn:
- u doet de gift aan een goed doel dat de ANBI status heeft;
- de gift geldt voor een periode van minimaal 5 jaar, steeds voor hetzelfde bedrag en aan dezelfde instelling;
- u heeft de gift vastgelegd in een notariële akte of in een overeenkomst met het goede doel die aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoet (zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/overeenkomst_periodieke_giften). Hierin moet ook staan wanneer de jaarlijkse gift stopt.
- de gift mag niet contant gedaan zijn en u krijgt er niets voor terug.
Als u aan deze voorwaarden voldoet is de gift aftrekbaar tot maximaal 250.000 euro per jaar.
Als vader nog leeft, dan zou hij zijn testament nog kunnen wijzigen, als hij dat wil. Hij zou dan een legaat kunnen maken aan het goede doel – in samenspraak met u en ten laste van uw erfdeel. Dat legaat is dan niet belast met erfbelasting (terwijl uw eigen verkrijging wél belast is met erfbelasting).
Als u meer wilt lezen over nalaten aan een goed doel, zie dan: https://allesovererven.nl/erfrecht/erfenis-nalaten-aan-een-goed-doel-hoe-doe-je-dat/ Op onze website staan ook een aantal goede doelen vermeld, met daarbij de contactgegevens voor nalaten en schenken. U kunt op die manier contact opnemen voor zo’n periodieke schenking. Zie: https://allesovererven.nl/goede-doelen/
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!