Krijg ik iets uit de erfenis van mijn overleden broer?
Uw broer is een paar jaar geleden overleden, zijn vrouw leeft nog. Er zijn geen kinderen. Als uw schoonzus overlijdt, gaat de erfenis dan helemaal naar de familie van uw schoonzus of heeft u ook recht op een deel?
Als uw broer geen testament had, was uw schoonzus de enig erfgenaam – als zijn echtgenote – bij het overlijden van uw broer. Zij heeft dan destijds dus de hele erfenis gekregen.
Als uw schoonzus komt te overlijden, is de vraag of zij een testament heeft. Als zij geen testament heeft, gaat haar erfenis naar haar familie (zie ook: Wie zijn de erfgenamen?). Dat is inderdaad inclusief het vermogen dat zij nog heeft overgehouden uit de erfenis van uw broer.
Uw schoonzus zou ook een testament kunnen hebben (of nog maken). Daarin kan zij benoemen wie zij wil – haar familie, maar ook u, bijvoorbeeld als zij het redelijk zou vinden dat een deel van wat zij van uw broer gekregen heeft naar zijn familie gaat. Dat is geheel aan haar. U heeft dus geen recht op een verkrijging uit de erfenis van uw broer, maar uw schoonzus zou het wel kunnen overwegen. Dat kan in de vorm van een legaat van bijvoorbeeld erfstukken uit uw familie of zij kan u tot mede-erfgenaam benoemen. Bij dit soort beslissingen speelt vaak mee hoe het vermogen van – in dit geval – uw broer was opgebouwd (was het familievermogen, was het door zijn eigen arbeid) en hoe de familierelaties zijn.
Mocht uw schoonzus u iets willen nalaten, houd er dan rekening mee dat het hoge tarief van de erfbelasting zal gelden (30 en 40%, lees hier meer over bij Erfbelasting).
Als uw broer wél een testament had, hangt het af van wat hij daarin bepaald heeft. Was zijn vrouw zijn enig erfgenaam, of waren er ook erfgenamen onder een voorwaarde? Het komt wel voor dat erflaters hun echtgenote tot erfgenaam benoemen, met eigen familie als opvolgend erfgenaam op het moment dat de echtgenote is overleden. Dit wordt een tweetrapsmaking genoemd: een getrapte erfenis (in de eerste ’trap’ gaat de erfenis naar de partner, in de tweede ’trap’ wat ervan over is naar de familie van de erflater). Als dat het geval was, zou u dat destijds gehoord moeten hebben bij de afwikkeling van de nalatenschap.
In gesprek gaan met uw schoonzus hierover kan lastig zijn. Mocht het in uw ogen redelijk zijn dat u ook iets zou ontvangen uit de erfenis van uw broer, dan kan nalatenschapsmediation vóóraf een oplossing zijn. Een gespecialiseerd mediator kan dit gesprek begeleiden en met u samen bekijken wat u allen passend lijkt.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!