Moet ik erfbelasting betalen over het kindsdeel van mijn kinderen? Of mijn stiefkinderen?
Als uw echtgenoot of geregistreerd partner is overleden en u had samen kinderen, dan is vaak de zogenaamde wettelijke verdeling van toepassing. Ook als uw partner kinderen had uit een eerdere relatie, kan de wettelijke verdeling gelden.
Als langstlevende krijgt u dan alle bezittingen en schulden van de nalatenschap van uw overleden partner. De kinderen krijgen een vordering op u ter grootte van wat vaak het kindsdeel wordt genoemd: het erfdeel van de kinderen. U als achterblijvende partner moet in deze situatie alle schulden van de nalatenschap betalen, ook de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen. Zij krijgen immers nog niets in handen: de bezittingen van uw echtgenoot gaan naar u. U moet dan ook de erfbelasting voor de kinderen voor uw rekening nemen. Dit geldt als u kinderen samen met uw overleden partner had en ook als uw partner kinderen had uit een eerdere relatie.
De belasting die u voor het kind betaald heeft, wordt afgetrokken van de waarde van zijn vordering op u. Of andersom: uw schuld aan het kind wordt verlaagd met het bedrag van de belasting die u voor hem heeft voorgeschoten.
Als er geen wettelijke verdeling is en de kinderen hun erfdeel direct krijgen, moeten zij de erfbelasting zelf betalen.
Er kan ook sprake zijn van een vruchtgebruik-testament. Vaak is dan in het testament ook een bepaling opgenomen over de betaling van de erfbelasting.
In het hoofdstuk over erfbelasting kunt u meer lezen over de belasting over de erfenis.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!