Wel of geen erfgenaam zijn
De rechten en plichten van de erfgenaam
De erfgenaam treedt volgens de wet in de rechten en plichten van de erflater: hij erft zijn bezittingen én zijn schulden.
Wettelijke verplichtingen voor de erfgenamen
De wet kent de erfgenamen bepaalde bevoegdheden toe en legt hem ook verplichtingen op. Bijvoorbeeld de plicht om een huis te beheren en om de niet betaalde rekeningen van de erflater te voldoen.
Testamentaire bepalingen
De erflater kan in zijn testament ook verplichtingen opleggen aan zijn erfgenamen. Hij kan bijvoorbeeld zijn bijzondere auto nalaten aan zijn zoon, met de verplichting jaarlijks met de auto mee te doen aan een liefdadig evenement.
Erfenis aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden?
➡︎Om erfgenaam te zijn, hoeft de erfgenaam de nalatenschap alleen te aanvaarden: erfopvolging gaat dan automatisch, op grond van de wet. Aanvaarding kan ook zonder duidelijke verklaring: door je als erfgenaam te gedragen, heb je de erfenis ook aanvaard.
➡︎Als iemand geen erfgenaam wil zijn, is er wel een expliciete handeling nodig: je moet dan de nalatenschap verwerpen. Door te verwerpen wordt de erfopvolging ongedaan gemaakt.
➡︎Ook voor de zogenaamde beneficiaire aanvaarding is een handeling nodig. Hierdoor hoeft de erfgenaam niet op te draaien voor een negatieve erfenis.
Het is belangrijk om vóórdat u een erfenis aanvaardt, vast te stellen wat de omvang van de nalatenschap is. Mocht de nalatenschap negatief zijn (meer schulden dan bezittingen), dan kunt u als erfgenaam de nalatenschap verwerpen of ‘beneficiair aanvaarden’. In het eerste geval wordt u geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. In het tweede geval aanvaardt u de nalatenschap voor zover deze positief is. Hebt u geen zorgen of twijfels over de nalatenschap, dan kunt u deze zuiver aanvaarden en erft u de rechten en plichten van de overledene.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘Testamenten in soorten en maten’ vertelt hoogleraar Roos Vonk over botsende ego’s bij nalatenschappen en hebben we het o.a. over de voor- en nadelen van een Radartestament!