Paleis Het Loo bestaat al ruim 300 jaar. Dit bijzondere erfgoed willen we ook voor de volgende generaties bewaren. Een schenking of nalatenschap helpt ons daarbij, daarmee kunnen we ook in toekomst projecten realiseren die hieraan bijdragen. Eén van die projecten is Oral History: waarbij interviews met (oud) medewerkers, over gebeurtenissen die vaak niet terug te vinden zijn in de geschiedenisboeken, worden vastgelegd. Zo blijven de verhalen voortleven en gaan ze niet verloren.
Willem Zieleman, adviseur Tuinen Paleis Het Loo, over Oral History:
Het moet zich in de jaren ’50 hebben afgespeeld. Éen van de collega’s destijds was belast met het handmatig plukken van onkruid op het voorplein van het paleis. Bij gelegenheid kreeg hij van koningin Wilhelmina een door haar gebreide sjaal, een flink exemplaar. ‘Die heb je toch zeker wel goed bewaard?’. ‘Nou, we hebben de sjaal thuis uitgehaald, want er zat heel veel wol in en daar heeft mijn vrouw sokken van gebreid.’
Quote: Marion en Maarten Kwakkenbos
Door Paleis Het Loo op te nemen in ons testament, voelen we ons vandaag nog meer betrokken en blijven we ook na ons overlijden deel uitmaken van dit waardevolle historische erfgoed.
Paleis Het Loo is een museum dat in belangrijke mate voor zijn inkomsten afhankelijk is van schenkingen en nalatenschappen. Door Paleis Het Loo op te nemen in uw testament, helpt u ons restauraties, onderzoek naar de collectie, tentoonstellingen en educatieve projecten mogelijk te maken. Met een nalatenschap draagt u op heel persoonlijke wijze bij aan Paleis Het Loo. Zo zorgen we samen dat iedereen nu en in de toekomst kan blijven genieten van dit unieke Nederlands erfgoed!
Hoe werkt het?
U kunt Paleis Het Loo begunstigen in uw testament met een legaat (een door u vastgelegd bedrag) of met een erfstelling waarmee u Paleis Het Loo benoemt tot één van uw erfgenamen. Met een Fonds op naam kunt u uw toekomstige schenking nog persoonlijker maken. Hiermee verbindt u uw naam aan het toekomstige fonds en bepaalt u samen met onze directie de bestemming van uw voorkeur. Dit kan een bepaald onderdeel zijn van onze collectie of een vast thema waar uw interesse naar uitgaat, zoals bijvoorbeeld onze interieurs of de tuinen.
Culturele ANBI
Paleis Het Loo is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit heeft zowel voor de gever als voor Paleis Het Loo voordelen: de gift is namelijk geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Ook hoeft Paleis Het Loo over de ontvangen giften en nalatenschappen geen schenk- en erfbelasting te betalen. Ieder bedrag dat geschonken of nagelaten wordt, kunnen wij daardoor volledig inzetten voor onze bijzondere projecten en het behoud van de collectie.