Wat zijn de kosten voor het laten opmaken van een testament?
In een testament kunt u van alles bepalen: van zeer eenvoudig tot heel ingewikkeld. De kosten hangen daar direct mee samen.
Een testament kan in Nederland alleen geldig vastgelegd worden in een notariële akte. De kosten hangen er dus van af hoeveel tijd de notaris nodig heeft voor een goed advies en het opstellen van de bijbehorende akte. Natuurlijk werkt een notaris met modellen, maar iedere situatie vereist individuele aandacht. Hoe gebruikelijker en korter een situatie is, hoe lager de kosten van een testament zullen uitvallen. En andersom.
Het is daarom lastig om een inschatting van kosten te geven zonder de situatie te kennen. Ieder voorstel daarvoor zou een slag in de lucht zijn. Het eenvoudigste testament is waarschijnlijk een herroeping van een eerder gemaakt testament, waarbij verder geen nieuwe regeling wordt getroffen. Ook een benoeming van een enig erfgenaam kan eenvoudig zijn, maar ook hier kunnen details de situatie ingewikkelder maken. Een eenvoudig testament begint vaak bij zo’n € 400,-. Afhankelijk van uw wensen en uw situatie, kost het adviseren en het opstellen van een goed passend testament meer tijd en dus meer geld.
Verder is het belangrijk te beseffen dat rechters steeds vaker oordelen dat een testament uitleg nodig heeft. In veel gevallen die tot een rechtszaak leidden bleek het testament niet meer goed bij de situatie te passen, of tot onduidelijkheid en daarmee tot conflicten te leiden. Daarover kunt u meer lezen in het artikel Begin een testament met een inleiding. Dit maakt maatwerk nóg belangrijker. Een ‘standaard’ testament lijkt misschien aantrekkelijk op de korte termijn, maar is dat lang niet altijd op de lange termijn.
De notaris zal in ieder geval altijd een persoonlijk gesprek met u voeren om een passend testament te maken. U kunt daarbij ook vragen om een inschatting van de uren die hij of zij daaraan verwacht te besteden.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!