Goede doelen
CBF – Toezicht op goeddoen
Het CBF houdt toezicht op de Erkende Goede Doelen in Nederland, informeert en reflecteert.
Goede doelen
Het CBF houdt toezicht op de Erkende Goede Doelen in Nederland, informeert en reflecteert.
Het CBF is toezichthouder op ruim 665 Erkende Goede Doelen in Nederland. Wij begrijpen dat het vaak lastig is om te bepalen aan welk goed doel u wilt geven. Wanneer u overweegt een nalatenschap aan een goed doel op te nemen in uw testament, wilt u er zeker van zijn dat de organisatie waar u voor kiest daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld.
Er is in Nederland geen toezicht op goede doelen vanuit de overheid. De branche heeft het toezicht zelf geregeld samen met een onafhankelijke normsteller en het CBF als onafhankelijke toezichthouder. Sinds de oprichting van het CBF in 1925 is onze organisatie uitgegroeid tot dé kwaliteitsbeoordelaar in de branche. Sinds 2015 hebben wij één keurmerk ontwikkeld dat toegankelijk is voor zowel grote als kleine organisaties, en waarbij donateursvertrouwen, transparantie en professionalisering centraal staan.
De Erkende Goede Doelen laten zich jaarlijks vrijwillig toetsen door het CBF. Door middel van de Erkenning nemen wij zorgen weg bij donateurs en de goede doelen. Een goed doel kan zich zo volledig richten op haar missie om de wereld een betere plek te maken. Wij controleren als onafhankelijke partij of ze voldoen aan de kwaliteitseisen die zijn vastgesteld door de Commissie Normstelling.
Als toezichthouder op goeddoen is het onze taak om openbare gegevens beschikbaar te stellen en goede doelen, media, bedrijven, de overheid, gemeentes en u als burger te informeren over de Erkenning van goede doelen. Daarnaast beantwoorden we ook vragen over goede doelen. Door te informeren dragen wij actief bij aan het publieksvertrouwen.
Het toezicht maakt dat het CBF veel waardevolle kennis opdoet. Zo delen wij nieuwe en belangrijke inzichten en volgen wij de laatste trends en ontwikkelingen, zodat we samen goed voorbereid zijn op de toekomst en veranderingen in de maatschappij.
Middels een nalatenschap legt u uw hoop op een betere wereld en uw betrokkenheid bij een goed doel vast. Daarom is het belangrijk dat u dit met een gerust hart kunt doen. Alle door ons Erkende organisaties hebben een ‘Erkenningspaspoort’ waarin u in één oogopslag ziet wat de missie is, welke activiteiten ze ondernemen, hoeveel geld ze ontvangen en waaraan ze het uitgeven. De Erkenningspaspoorten zijn te vinden in het Register goede doelen op onze website, en op de websites van de Erkende organisaties.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met CBF.
Goede doelen draaien op giften van donateurs. En op nalatenschappen van mensen die bij overlijden iets goeds willen doen [...]
Een nieuwe relatie, vlinders in je buik en je hoofd in de wolken. Als het blijvend is, gaan veel stellen op een gegeven [...]
Te weinig kennis, verschillende interpretaties of onderhuidse spanningen tussen familieleden, allemaal zaken die leiden tot [...]