Mag er geld tijdelijk onverdeeld blijven?
‘Mijn vader is vorig jaar overleden. Alle rekeningen zijn betaald, het huis is verkocht en de erfbelasting is geregeld. Nu wil mijn broer, die gevolmachtigde is namens de erfgenamen, nog een half jaar lang veel geld op de ervenrekening laten staan ‘voor het geval dat’. Is dit toegestaan? Wij zijn klaar met alle gedoe en willen er wel een keer vanaf.’
Deze vraag ontvingen wij van een bezoeker aan onze website.
Het is wel gebruikelijk dat met enige reserve rekening gehouden wordt, vooral als er nog daadwerkelijk onzekerheden zijn. Hoeveel redelijk is om in reserve te houden, hangt van verschillende factoren af. Zijn er nog onzekerheden? Is de erfbelasting ook al betaald en is het huis overgedragen? Zijn alle schulden bekend en voldaan?
Dat wat er nog op de rekening zou blijven staan, moet in verhouding staan tot de onzekere bedragen die eventueel nog te betalen zijn. En de erfgenamen moeten het hierover eens zijn. Als er bijvoorbeeld nog 5.000 euro op de rekening moet blijven staan voor bepaalde onzekerheden, dan kan de rest alvast worden verdeeld. Dat heet dan een partiële verdeling.
Meer over de afwikkeling van de nalatenschap kunt u hier lezen.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!