Wanneer moet je aangifte erfbelasting doen?
Aangifte erfbelasting moet u doen als u meer erft dan het vrijgestelde bedrag. Meestal informeert de belastingdienst erfgenamen over de aangifte erfbelasting. Vaak sturen zij hierover een brief aan de partner van de overledene of het oudste kind, als zij aanwezig zijn. In de brief is aangeven of u aangifte erfbelasting moet doen, of dat dat niet nodig is.
Ook als u geen brief ontvangt en wel meer erft dan de vrijstelling, moet u aangifte doen. Hiervoor kunt u of kan de executeur het aangifteformulier opvragen bij de belastingdienst.
U moet de aangifte binnen 8 maanden na het overlijden indienen. Het kan verstandig zijn de aangifte eerder te doen of om een voorlopige aanslag te vragen. Meteen na het verstrijken van de termijn van 8 maanden gaat de rente namelijk lopen die de belastingdienst rekent over te betalen erfbelasting.
Deze termijn is overigens ook belangrijk voor een aantal andere punten die gerelateerd zijn aan erfenissen, zoals het vaststellen of aanpassen van rentes over verkrijgingen uit nalatenschappen. Dit speelt onder meer bij de wettelijke verdeling.
Als u meer vragen heeft over het doen van aangifte erfbelasting, lees dan hier meer, of neem contact op met een notaris, estate planner of executeur.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!