Wat is plaatsvervulling?
Als een kind, een broer of zus of een (over)grootouder eerder is overleden dan de erflater, dan erven zijn of haar afstammelingen samen in de plaats van de gestorvene. Dit heet plaatsvervulling.
Zo erven de kleinkinderen bijvoorbeeld in de plaats van hun eerder overleden vader indien hun grootvader overlijdt.
Plaatsvervulling bestaat in alle vier groepen van erfgenamen volgens de wet. Alleen afstammelingen komen in aanmerking voor plaatsvervulling.
Aangetrouwde familie erft dus niet bij plaatsvervulling, ook niet als bijvoorbeeld de schoondochter erfgenaam was van de eerder overleden zoon.
A en B hebben 2 kinderen. Kind D is al eerder overleden. D had 2 kinderen.
A overlijdt. De kleinkinderen E en F erven in de plaats van D (plaatsvervulling).
Plaatsvervulling treedt ook op als een (afstammeling van een) erfgenaam de nalatenschap verwerpt, onwaardig is of onterfd is.
Het kan dus zo zijn dat een vader zijn dochter onterfd heeft en dat haar kinderen (de kleinkinderen dus) in de plaats van hun moeder erven.
A en B hebben 2 kinderen. Kind D is al eerder overleden. Hij was getrouwd met E. E was enig erfgenaam van D.
A overlijdt. Schoondochter E erft niet: er is geen plaatsvervulling.
Vragen?
Als u vragen heeft over plaatsvervulling, of in uw testament een bepaling wilt opnemen over plaatsvervulling, dan kunt u bij een notaris terecht.
Als er een conflict is of dreigt te ontstaan rond plaatsvervulling, dan kan een Nalatenschapsmediator u begeleiden bij het vinden van een oplossing.