Onze specialisten
Weet u al welk type specialist u nodig heeft? Vind ze gemakkelijk via ons overzicht.
Leestijd: 5 minuten
Nalatenschapsmediation is in veel verschillende situaties een geschikte manier om tot de oplossing of het voorkomen van een conflict te komen. Dit kunnen complexe situaties zijn, of eenvoudigere situaties. In een eenvoudiger geval kan de mediation of de begeleiding van het gesprek ook beperkt in tijd zijn, terwijl in een complexe situatie vaak meer tijd nodig is om tot een oplossing te komen.
Hieronder zijn voorbeelden genoemd van situaties waarin nalatenschapsmediation uitkomst kan bieden, zowel vóór als na overlijden.
Weet u al welk type specialist u nodig heeft? Vind ze gemakkelijk via ons overzicht.
Mediation na overlijden noemen we ook wel postnalatenschapsmediation. In deze situaties is er vaak, maar niet altijd, al een conflict. Doel van de mediation is dan het conflict te beëindigen, door een oplossing te vinden die voor iedereen werkt.
Meestal gaan deze conflicten over de verdeling van de nalatenschap, en is het de executeur, een van de erfgenamen of een adviseur die het initiatief neemt tot mediation.
Een aantal voorbeelden van situaties waar mediation na het overlijden een uitkomst kan bieden:
Er zijn emotioneel en financieel waardevolle spullen al voor overlijden aan een dochter gegeven of toegezegd. Dit ligt nergens vast. Een andere dochter had een deel van deze spullen ook graag willen krijgen. Het testament zegt er niets expliciets over, maar de kinderen erven wel samen de inboedel. De kinderen willen er onderling geen ruzie over krijgen, maar omdat het zo gevoelig ligt, is het lastig daar zelf uit te komen. Helemaal omdat juist de andere dochter intensief voor de ouders gezorgd heeft in de laatste fase van hun leven. Met hulp van een nalatenschapsmediator willen zij tot een verdeling komen die voor beiden goed voelt, zodat dit niet tussen de zussen in blijft staan.
Bij mediation voor overlijden spreken we ook van prenalatenschapsmediation. Deze vorm van mediation is er meestal op gericht om conflict rond het overlijden te voorkomen. Vaak wordt de aanzet gegeven door de erflater: degene die nadenkt over zijn of haar eigen overlijden en welke eventuele moeilijke situatie dan zouden kunnen ontstaan. Een ouder of een stiefouder, bijvoorbeeld. Of juist iemand zonder kinderen en met broers en zussen.
Bij prenalatenschapsmediation willen de deelnemers afspraken maken over een dergelijke moeilijke situatie rond het toekomstige overlijden. Juist om ruzie te voorkomen, of om een al sluimerend conflict niet te laten verslechteren of zelfs op te lossen.
Voorbeelden van situaties waar mediation voor het overlijden goed kan werken:
Heeft u twijfels of nalatenschapsmediation in uw situatie zinvol is? Of zou u graag een mediator inschakelen, maar zijn uw familie nog niet zover? Neemt u dan gerust contact op, direct met een van onze nalatenschapsmediators of via het contactformulier. We denken graag met u mee.
Voor een overzicht van de bij ons aangesloten mediators die zich in het erfrecht en nalatenschappen gespecialiseerd hebben, kunt u onderaan deze pagina terecht, of op de specialisten pagina.
Beantwoord een aantal vragen om er achter te komen welke specialist u nodig heeft in uw traject.
Dit duurt ongeveer 3 minuten.
Goede doelen draaien op giften van donateurs. En op nalatenschappen van mensen die bij overlijden iets goeds willen doen [...]
Een nieuwe relatie, vlinders in je buik en je hoofd in de wolken. Als het blijvend is, gaan veel stellen op een gegeven [...]
Te weinig kennis, verschillende interpretaties of onderhuidse spanningen tussen familieleden, allemaal zaken die leiden tot [...]