Wanneer wordt een erfenis uitbetaald?
De vraag hoe lang na het overlijden een erfenis wordt uitbetaald, is een vraag die niet zo eenduidig is te beantwoorden. Gaat het om een erfdeel of een legaat? Hoe ziet de erfenis eruit? Zijn de erfgenamen het met elkaar eens of niet? Is er een executeur aangewezen? Is de administratie van de overledene duidelijk en toegankelijk? Zijn er internationale aspecten?
Al deze punten hebben invloed op de duur van de afwikkeling van een nalatenschap. En pas als de erfenis helemaal is afgewikkeld, kan de erfenis verdeeld worden. Bij de verdeling krijgen de erfgenamen ieder hun deel: in bezittingen (en soms in schulden) of in geld. ‘Uitbetaling’ is dus niet altijd een passende beschrijving – afhankelijk van de samenstelling van de erfenis.
Als u erfgenaam bent – door de wet of een testament dat de overledene gemaakt heeft – moet u wachten op uitbetaling van uw erfenis tot alles wat geregeld moet worden gedaan is. Dat begint met duidelijkheid over wie erfgenamen zijn en hoe de erfenis eruit ziet, en dat eindigt vaak met betaling van de belastingen of de verkoop van een huis en de vaststelling van de verdeling tussen de erfgenamen. Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren.
Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn. Zo’n legaat is meteen na het overlijden opeisbaar, tenzij de overledene iets anders bepaald had in zijn testament. Bij een legaat van een geldbedrag duurt het vaak wat langer. Zulke legaten zijn pas na verloop van 6 maanden na het overlijden opeisbaar – ook weer tenzij de erflater iets anders bepaald had in zijn testament.
Wel moeten eerst alle andere schulden van de erfenis betaald worden, of moet vastgesteld worden dat deze uit de resterende erfenis betaald kunnen worden.
Bestel nu het Alles over Erven magazine!
In deze editie met thema ‘de afwikkeling van de nalatenschap’ geeft Else-Marie van den Eerenbeemt advies over familierelaties daarbij, krijg je tips over het levenstestament en lees je over een stiefouder met vruchtgebruik. Benieuwd? Bestel hem nu!